A teremtés ismerete

Uram, jobbodon áll a királynő, arannyal átszőtt ruhában!

2021. augusztus 13. - Lasius

Sok zarándok készülődik ezekben a napokban valamelyik Mária kegyhelyünkre, hogy ott ünnepelhessék Nagyboldogasszony napját. Egyre többen gyalog indulnak útnak, felelevenítve a régi zarándoklatok hagyományait. Nagyboldogasszony napja a legnagyobb Mária ünnepek közé tartozik. Szűz Mária menybevételére emlékezünk ezen a napon, vagyis arra, hogy Mária földi élete végén testével és lelkével együtt felvétetett a mennybe. Bár az ünnep már évszázadok óta jelen volt a katolikus hagyományban, Mária mennybevételét dogmaként csak 1950-ben hirdette ki XII. Piusz pápa. 

Mária megdicsőülésének egyik ábrázolásmódja szerint az apostolok a Szűz üres szarkofágja mellett állnak és a mennyekbe emelkedett Máriára tekintenek. Az üres szarkofágban pedig virágok nyílnak, leginkább liliom és rózsa. Mária szarkofágjából nyíló virágok a Szűz földi tisztaságra utalnak, valamint arra, hogy teste halála után sem lett az enyészeté, hanem a mennyekbe került, tehát az illatos virágok megjelenése testének romolhatatlanságát fejezik ki.

A megdicsőült Mária kivirágzott szarkofágja
(Raffaello: Oddi oltárkép, Forrás:Wikimedia Commons - PD
)

A népi hagyományban is fontos szerepet kaptak a virágok ezen az ünnepen. Bálint Sándor Ünnepi kalendáriuma szerint virágokat - például csombormentát (Mentha pulegium), és ökörfarkkórót (Verbascum) - szenteltek Nagyboldogasszony napján az ország egyes részein. Augusztusban is tartó virágzásuk mellett, gyógynövény szerepük is alkalmassá tette az említett növényeket arra, hogy bekerüljenek a „nagyboldogasszonyi füvek”' közé.

Az ökörfarkkóró (Verbascum) magyar elnevezése nem éppen a mai ünnep méltóságát emeli, de megjelenése annál inkább. Talán szebben hangzik számunkra a növény másik magyar neve a királygyertya. Több fajuk is viszonylag gyakori nálunk: molyhos ökörfarkkóró (V. thapsus), dúsvirágú ökörfarkkóró (V. densiflorum), szöszös ökörfarkkóró (V. phlomoides). Utóbbival akár utak mentén, vasúti töltések mellett is találkozhatunk. Az említett ökörfarkkórók megjelenésükben igen hasonlóak, magasra nőnek, méltóságteljes növények, akár két méteres nagyságot is elérhetnek, gyönyörű sárga virágaik pedig magas füzért alkotnak.

Uram, jobbodon áll a királynő, arannyal átszőtt ruhában!
(Az ünnep szentmiséjének válaszos zsoltára)
(Forrás: Pixabay – melaineuebelhart képe)

A felsorolt fajok kétnyári növények, első évben kialakuló alacsony tőlevélrózsáik szerényen meghúzódnak a talaj közelében, majd második éveben hozott aranysárga virágzatukkal a mennyekig emelkednek, így emlékeztetnek bennünket Szűz Mária öröménekének a Magnificatnak sorára:

„Letaszította trónjukról a hatalmasokat, az alázatosakat pedig fölemelte." (Magnificat, Lukács 1,52)

 

" ...az alázatosakat pedig fölemelte "
(Forrás: Pixabay – Cody0819 képe)

Felhasznált irodalom:

Magyar Katolikus Lexikon

Bálint Sándor: Ünnepi Kalendárium

igenaptar.katolikus.hu

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://teremtesismerete.blog.hu/api/trackback/id/tr4616658496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása