A teremtés ismerete

Nepomuki Szent János, a hidak csendjének őrzője

2019. május 18. - Lasius

Május 16. Nepomuki Szent János emléknapja. A szent szobrát gyakran hidakra szokták helyezni, mert vértanúságát Prágában a Moldva folyó hídjáról szenvedte el az 1300-as évek vége felé. Legendája szerint azért kellett meghalni, mert nem volt hajlandó elárulni a királyné gyónási titkait a király parancsára sem. Ezért a tettéért, a titkok megőrzéséért, gyakran ábrázolják a szája elé tett mutatóujjával, így int csendre mindenkit, aki a szobra előtt elhalad, figyelmeztetve a hallgatás fontosságára.

A természetjárók előtt nem idegen dolog a csendes hallgatás, mert csak így lehet igazán gyönyörködni a természet szépségeiben: csendben meghúzódva, mozdulatlanul abban bízva, hogy a rejtőzködő állatvilág egyes képviselői is előmerészkednek rejtekükből.

A hosszú esős, hideg napok után Nepomuki Szent János napjához közel eső hétvégére igazán kedvező idő köszöntött ránk, amit érdemes kihasználni és ellátogatni a szent tiszteletének jeléül egy nem túl forgalmas hídhoz, hogy csendesen szemlélődve megfigyeljük a híd, és a környezetében lévő vízpart élővilágát. A nádirigók éneke mellett csodáljunk meg néhány vízparti növényt a híd tövében!

Nemcsak Szent János szobra őrzi gyakran a hidakat, hanem, ahogy a nevéből kitűnik, a vízi hídőr nevű növény is, amely akár lehetne a szent attribútuma. Hegyes végű lándzsa alakú levelei hosszú levélnyelükkel állnak ki a vízből, mutatnak felfelé az ég felé, mintha csak azt akarnák nekünk megmutatni, hogyan halt mártírhalált Szent János, akinek a teste ugyan a vízbe zuhant, de lelke felszállt a mennybe. A vízi hídőr virágját májusban még nem tudjuk megfigyelni, mert az csak júliustól jelenik meg. A nemesen egyszerű virágokat három fehér sziromlevél és három csészelevél díszíti.

 Vízi hídőr 

A vízi hídőr virágait még nem, de a sárga nőszirom virágait már annál inkább megláthatjuk, ha a hídról a vízpartra tekintünk. A növény virágjaink szépsége semmivel sem marad el a kertjeinkbe ültetett nőszirmok szépségétől. Ugyancsak sárga szirmokkal virítanak május közepén a boglárkafélék is. A vizes élőhelyet több fajuk is kedveli. Igazán szerény apró sárga virággal rendelkezik a torzsika boglárka, a sekély vizekben, vízpartokon tenyészik, ahogyan a rokona a kúszó boglárka is. Mindkét növény mérgező.

A boglárkák a virágaikkal, a vízi menta pedig az illatával borítja be a májusi vízpartot. Virágot még a menta sem hoz májusban, de leveleinek mentolos illata belengi a vízpartok környékét. Megéri tehát meglátogatni Nepomuki Szent János hídjait így május közepén, szemet, fület, orrot gyönyörködtető élményben lesz részünk.

 Vízi menta, és a háttérben kúszó boglárka

 

A bejegyzés trackback címe:

https://teremtesismerete.blog.hu/api/trackback/id/tr2114834330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása