A teremtés ismerete

Pillangók a kaszás árnyékában

2019. július 15. - Lasius

Kaszálók árokpartok, útszélek közönségesnek mondott növényeinek sorából sokan a pillangósvirágúak közé tartoznak:

  • fehér here
  • vöröshere
  • orvosi somkóró
  • lucerna
  • szarvas kerep
  • kaszanyűg bükköny
  • mogyorós lednek

Ezek a növények, ahogyan családjuk nevéből is kiderül, pillangó alakú virágokkal rendelkeznek. Pártájuk úgy alakult ki, mintha csak egy pillangó lenne, találhatunk rajta két pár szárnyat, és még potrohot is. A mogyorós lednek nagyobb bíborszínű virágánál már messzebbről feltűnik a pillangó alak, a fehér és vörös here virágzatához viszont apró méretük miatt le kell hajolni, hogy kivehető legyen. A méretük mellett a virágok elhelyezkedése is eltérő lehet. Rendeződhetnek fejecskevirágzatba mint a vörös- és fehér here esetében, vagy fürtökbe, mint az orvosi somkórónál, vagy a kaszanyűg bükkönynél.

Lepke egy ledneken
(LeniG képe a Pixabay-en)

A botanikusok azonban ezeket a virágokat mégsem egy pillangóhoz, hanem egy hajóhoz hasonlítják, a virág pártáján megkülönböztetnek vitorlát, evezőket és csónakot.

A pillangósvirág részei

A keresztény jelképrendszerben mind a pillangó, mind a hajó a lélek szimbóluma. Már a görög mitológiában is a hajó szállította az alvilág folyóján a halott lelkeket a túlvilágra. A keresztény művészeti ábrázolásokban pedig az örök élet felé utazó lélek jelképévé vált. A lélek mellett a keresztény egyház is tekinthető egy hajónak, ezt a hasonlatot fejezi ki a templomhajó kifejezés is. A templomhajó a szentéllyel záródik, amely - mint a hajókormány helye - elvezeti a híveket az üdvösség felé.

A lepkék, pillangók teljes átalakulással fejlődnek ki, ezért jelképezik a halál utáni életet. Lárvaállapotukat hernyónak nevezzük. A bebábozódó hernyó olyan, mint egy gyolcslepelbe tekert élettelen test, amelyből - ha eljön az idő - előbújik a gyönyörű pillangó. Ez a természeti jelenség szimbolizálja a feltámadást: a hernyóból halhatatlan lelket mintázó pillangó válik.

Pedig a pillangók egyáltalán nem tekinthetők hosszú életű élőlényeknek, legtöbbjük néhány hétig él csupán. Nem minden lepkét nevezhetünk pillangónak sem. A pillangófélék a lepkéken belül egy külön csoportot képviselnek. Hazánkban pedig csupán néhány fajuk él, és bár valódi pillangók, még is lepkéknek hívjuk őket. Legismertebb képviselői  a fecskefarkú lepke, vagy a hozzá nagyon hasonló kardos lepke.

Pillangó egy pillangóson (Fecskefarkú lepke és vöröshere)
(Real ALP fotója a Pixabay-en)

Ha az árokparton virító pillangósokhoz megérkezik a kaszás, talán csak a kaszanyűg bükköny okozhat neki némi bosszúságot, de ő is hamar a többi virág után hullik a porba. Reméljük azért a mi lelkünk a kaszás érkezésekor nem hullik el bükkönymódra, hanem egy valódi pillangóhoz hasonlóan a magasba száll, és elnyeri az örök élet boldogságát.

Kaszanyűg bükköny
(Valerian Luft képe a Pixabay-en)

 

Felhasznált irodalom:

Tuba Zoltán – Szerdahelyi Tibor – Englomer Attila – Nagy János: Botanika II. 2007.

Jutta Seibert: A keresztény művészet lexikona. 1986.

http://www.termeszettar.hu/anyagok/leppil/leppil.html

A bejegyzés trackback címe:

https://teremtesismerete.blog.hu/api/trackback/id/tr5614948244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása