A teremtés ismerete

Árokparti keresztút

2019. április 16. - Lasius

 

A középkori festészetben a képeken megjelenő növények gyakran szimbolikus jelentést hordoztak. A jelentésük összekapcsolódott morfológiai sajátosságukkal. A keresztény művészetben kialakult növényszimbolikából merítettem az ötletet, hogy a keresztút stációihoz egy-egy növényt társítsak. Olyan növényeket, amelyek szinte bárhol előfordulhatnak, és az évnek ebben a szakaszában már kihajtottak, vagy virágzanak is. Ha nagyböjtben úton vagyunk (munkahelyre, iskolába, hazafelé), gondoljunk a keresztúton haladó Krisztusra! Segítenek az elmélkedésben az utunkat kísérő növények.

 

  1. Jézust halálra ítélik (bogáncs, száraz fűszál)

 Miután Pilátus kereszthalálra ítélte Jézust, a katonák kigúnyolták és királynak öltöztették. Koronája tövis volt, jogara pedig nádszál. A tövises növények, mint amilyen a bogáncs is, Jézus szenvedésére emlékeztetnek. Az útszéli bogáncs gyakori gyomnövény az utak szélén. Sokunk megtapasztalta már azt a kellemetlen érzést, amit akkor okoz, ha hozzáérünk tövises leveleihez. Elég csupán megpillantanunk, és eszünkbe jut róla a fájdalom.

Előző évből megmaradt vízparti nádszál elszáradt bugáit, éppúgy tépázza a nagyböjti szél, mint a városi gyepfoltokon maradt száraz fűszálakat. Egy ideig még kitartanak, de idővel elenyésznek.

  1. Jézus vállára veszi a keresztet (vérehulló fecskefű)

A kereszt jelét számos élőlény viseli magán, gyakori mintázat a természetben. A vérehulló fecskefű a mákfélék családjába tartozik, négy sziromból álló sárga virágai mind-mind egy kis keresztet formáznak. Nevét kicsorduló sárga tejnedvéről kapta, amelynek gyógyító hatása van. Keressük a kereszt jelét más élőlényeken is a természetben!

 

  1. Jézus először esik el a kereszt súlya alatt (vessző)

Jézus ereje a Golgota felé egyre csökken, így a keresztfa súlya egyre nehezebb terhet jelent számára. A fák hajtása évről-évre vastagszik, legfiatalabb hajtását vesszőnek nevezzük. A vékony vesszők nem nehezek ugyan, de suhintásukkal fájdalmas sérüléseket lehet okozni.

 

 

  1. Jézus anyjával találkozik. (százszorszép, tyúkhúr)

 A százszorszép apró fehér virágait a középkorban Szűz Mária könnyeinek gondolták, amelyeket akkor hullatott, mikor menekülni kellett családjával Egyiptomba. Szenvedő fiát látni még nagyobb szenvedést jelentett Mária számára. A százszorszép mellett a tyúkhúr vagy csillaghúr apó virágszirmai is ebben az időszakban fehérlenek könnycseppekként az árokpart kizöldült növényi között.

 

  1. Cirenei Simon átveszi a keresztet. (borostyán)

 Cirenei Simon segít a kereszt hordozásában. A borostyán a hűség szimbóluma. Kapaszkodó léggyökereivel erősen ragaszkodik a fa törzséhez, amire felfut. Az évek során a borostyán feljut a lomkoronába, körülöleli a fa ágait, és úgy tűnik, mintha segítene tartani a fa kitárt karjait.

 

  1. Veronika kendőt nyújt Jézusnak. (veronika)

 Veronika kendőjével enyhítette Jézus szenvedését. Kora tavasszal virágzik árokpartokon, útszéleken a veronika nevű piciny növény. Kék sziromlevelein sötétkék sávok húzódnak végig, akárcsak egy aprócska kendő hímzése lenne.

 

  1. Jézus másodszor esik el a kereszt súlya alatt (faág)

 Vihar esetén a fák mellett álló épületekben, alattuk parkoló járművekben, komoly anyagi kár keletkezhet, ha a szél leszakít egy vastag ágat, és rájuk zuhan. Rosszabb esetben embereket sebesíthet meg egy leszakadó vaskos faág.

 

  1. Jézus vigasztalja a síró asszonyokat. (fűfélék)

 A keresztúton haladó Jézust kísérő jeruzsálemi asszonyok könnyüket hullajtották. Reggeli harmatban, eső után, a tavasszal kihajtott fűszálak egy vízcsepp alatt, de még egy gyenge szellő miatt is könnyen meghajolnak bánatukban.

 

  1. Jézus harmadszor esik el a kereszttel. (fatörzs)

 Jézus ereje elfogyott, képtelen tovább cipelni a keresztet. Ha egy magas fát kivágnak recsegve-ropogva terül el a földön, súlyos törzse mozdíthatatlanul hever, felemelni képtelenség, csak feldarabolva lehet tovább szállítani. Vajon milyen fa törzséből készülhetett a keresztfa?

 

  1. Jézust megfosztják ruháitól (hulló sziromlevelek)

 Egyes virágok bimbói még készülődnek a kibontakozáshoz, más növények szirmai pedig már lehullottak. Ami még pár napja szépsége teljében volt, ma az út sarába került, talán rá is tapostak. A szirmát vesztett virágokat megszégyenülten himbálja a szél az ágak végén.

 

  1. Jézust a kereszthez szegezik (pásztortáska)

 A szögek, amelyekkel a kereszthez feszítették Jézust értékes ereklyékké váltak. A pásztortáska nem tartozik a legértékesebb növények közé, gyakori, közönséges fajnak számít. Nevét a becőketermések alakjáról kapta Úgy is nézhetünk ezekre a becőkékre, mint a növényen sorakozó kicsi szögekre, a szögek felett pedig a pásztortáska virágszirmai is keresztet formáznak.

 

  1. Jézus meghal a kereszten (pitypang)

 Gyakran énekelt nagyböjti énekünk egyik versszaka így hangzik:

 

Virágoknak szép virága,

Honnét orcád sárgasága?

Hegyes tövis koronázott,

Édes orcád vérrel ázott.

 

A pitypang Krisztus kínszenvedésének virága. Fészkes virágzatának sárga színe a kiszenvedett arcéhoz hasonló, tövisek helyett pedig hegyes fészekpikkelyek alkotnak koszorút a virágzat körül. Kacúros leveleinek vége olyan, mint a lándzsa hegye, amelyet a halott Jézus oldalába szúrtak. Leszakított leveleiből vércseppként hull a növény tejnedve.

 

  1. Jézus testét Mária ölébe helyezik (piros árvacsalán)

 Mária szívét a fájdalom járta át, amikor Jézus halott testét az ölébe helyezték. A piros árvacsalán szív alakú leveleinek pirosas, lilás színe emlékeztet Szűz Mária fájdalmas szívére. A csípős nagy csalánnal ellentétben leveleinek árvaságával, ártatlanságával is jelképezi Mária Szeplőtelen Szent Szívét.

 

  1. Jézus testét sírba teszik. (földbe hulló mag)

 A kopár földről a sivárságra, pusztaságra gondolunk. Szemünk nem látja, a benne rejlő rengeteg magot, amelyek arra várnak, hogy szárba szökkenjenek, kivirágozzanak és termést hozzanak.

 „ha a búzaszem nem hull a földbe, és nem hal el, egymaga marad, de ha elhal, sok termést hoz.” (Jn. 12.24)

 

Felhasznált források:

 

Jutta Seibert: A keresztény művészet lexikon

Katolikus lexikon

Szent vagy Uram! énekeskönyv, Jézus világ Megváltója kezdetű éneke

Szentírási szakasz: www.szentiras.hu, Szent István Társulati Biblia

A bejegyzés trackback címe:

https://teremtesismerete.blog.hu/api/trackback/id/tr3014766612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása