A teremtés ismerete

Szentháromság-szimbólumok

2021. május 30. - Lasius

Pünkösd utáni vasárnap a Szentháromság vasárnapja. Az egy Istenben lévő három személyt, az Atyát, a Fiút és a Szentlelket ünnepeljük. A Szentháromság misztériuma az emberek számára felfoghatatlan. Erről szól egy közismert Szent Ágoston-legenda is. Az egyik legnagyobb egyházi gondolkodónk egy tengerparti sétája során a Szentháromság titkát próbálta megfejteni. A séta közben egy gyermekkel találkozott, aki egy kagylóhéjjal igyekezett a tenger összes vizét egy kiásott gödörbe áthordani. A lehetetlen feladaton elcsodálkozó szent meg is kapta a választ az őt foglalkoztató problémára: ahogy a gödörbe sem fér el tengernyi mennyiségű víz, úgy az emberi elme sem képes befogadni teljes egészében az isteni igazságot.

Ha nem is vagyunk képesek felfogni ezt a titkot, azért a Szentháromságnak számos jelképe született a keresztény szimbolikában, amelyek segítenek nekünk közelebb kerülni e misztérium megértéséhez. Akár egy Szentháromság-vasárnapi séta alkalmával is több magyarázattal találkozhatunk, ha elég körültekintően szemléljük a természetet.

Számos növény rendelkezik összetett levelekkel, ami azt jelenti, hogy egy levélnyélen több levéllemez helyezkedik el. Azok az összetett levelű növények, amelyeken egy levélnyélen éppen három levéllemezt találni, a keresztény jelképrendszerben Szentháromság-szimbólumává váltak.

A közvetlen környezetünkben, gyepekben, útszéleken tenyésző pillangósvirágúak, mint a fehér here, korcs here, vörös lóhere mindenki által ismert hármaslevelű növények. A lóherékhez hasonló levelik vannak a madársóskafélék képviselőinek is. Számos fajuk idegenhonos gyomnövény, vagy termesztett dísznövény, de az erdei madársóska hazai erdeink őshonos növénye. Erdei tisztásokon, irtásokon találkozhatunk hármasan összetett levelű és ízletes gyümölcsű szamócával, málnával vagy hamvas szederrel is, amelyek mind a rózsafélék családjába tartoznak. Ugyancsak Szentháromság-jelképnek számít védett erdei virágunk a harangláb, amelynek kertekbe is ültetik dísznövény változatát. Összetett levelei mellett madárra emlékeztető virágaiba a Szentlélek galamb jelképe is belelátható.

A szeder hármasan összetett levele
Fotó: Pixabay

Az ibolyafélék családjára jellemző szerénységgel bújnak meg környezetükben a háromszínű árvácskák virágai. Réten, kaszálókon bukkanhatunk példányaikra. A "Szentháromság-magyarázó" élőlények listájára a virágon fellelhető színek miatt került fel. Egy virágon három szín található: lila, fehér, sárga.

Háromszínű árvácska

Gondoltuk volna, hogy a hatalmas Istenség természete éppen egy a fűből alig kilátszódó apró virágban tárul fel előttünk? Érdemes a keresésére indulnunk, ezekben a napokban is virágzik.

 

Felhasznált irodalom:

Jutta Seibert: A keresztény művészet lexikona

A bejegyzés trackback címe:

https://teremtesismerete.blog.hu/api/trackback/id/tr616576512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása