A teremtés ismerete

Március 25. Gyümölcsoltó Boldogasszony

2019. március 24. - Lasius

Az egyház ezen a napon ünnepli Jézus születésének hírül adását, az Ige megtestesülését. Kilenc hónap van még hátra karácsonyig. Magyarországon azért kapta az ünnep a gyümölcsoltó elnevezést, mert ez az időszak a gyümölcsfaoltások ideje. De mi is történik gyümölcsfaoltáskor?

(Forrás: Wikimedia Commons - Karelj -PD)

Az oltás során oltóvesszőt rögzítenek egy másik fára, amit alanynak neveznek. A beoltott vessző nemes tulajdonságokkal rendelkező növényről származik, az alany pedig kellően erős gyökérzettel bír a nemes hajtás táplálásához. Ez a kertészeti eljárás szép szimbóluma a mai ünnep tartalmának: Mária erős hittel tudott igent mondani arra, hogy méhébe fogadja Krisztust. 

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén a szentmise olvasmánya Izajás próféta könyvének egy részlete, amelyben a megtestesülés ószövetségi jövendölését olvashatjuk:

Ezért az Úr maga ad nektek jelet: íme a szűz fogan, fiút szül, és Immánuelnek nevezi el. (Iz, 7,14)

Izajás könyvében találunk egy másik utalást is, amely Jézusra vonatkozik, és tartalma kapcsolódik az ünnep magyar elnevezéséhez:

Vessző kél majd Izáj törzsökéből, hajtás sarjad gyökeréből. (Iz. 11,1)

Izáj, máshogy nevezve Jessze, Dávid király apja volt, akinek házából Jézus származott. A középkorban az ún. Jessze-fa ábrázolások Jézus családfáját mutatták be. A családfa központi ágában Szűz Mária jelenik meg gyermekével, a család legfőbb hajtásával, Jézussal.

Ma a Jessze-fa legnemesebb Hajtásának beoltását ünnepli az egyház. 

A gyöngyöspatai Jessze-fa oltár
(Forrás: Wikimedia Commons - Rakaszmisi - PD)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://teremtesismerete.blog.hu/api/trackback/id/tr5014713377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása