A teremtés ismerete

Oltalmad alá futunk, Havas Boldogasszony!

2019. augusztus 05. - Lasius

Havas Boldogasszony napján Szűz Mária római templomának felszentelését ünnepeljük. A bazilika az efezusi zsinat (431) után épült, ahol kihirdették Mária istenanyaságát. A Santa Maria Maggiore bazilika helyét állítólag maga Szűz Mária jelölte ki oly módon, hogy Róma hét dombja közül az Esqulinus dombot egy forró augusztusi reggelen hó borította be, innen származik a magyar elnevezés is. A templomban őrzik a híres Mária ikont a Salus Populi Romanit (A római nép megmentője), amelyet Ferenc pápa minden külföldi útja után felkeres. Úgy tartják, hogy a képet maga Lukács evangélista festette. A latin neve pedig onnan származik, hogy egy pestisjárvány idején a római nép Szűz Mária oltalmát kérve körmenetben hordozta végig a városon, hogy megszabaduljon a halálos betegségtől.

 

Salus Populi Romani
(Forrás:
Wikimedia Commons - PD)

Augusztus elején már túl van a természet a virágzása csúcsán. A júniusi virágtenger helyett gyakran csak felszáradt fűféléket, tüskés kórókat látunk. Üdítően hat a szemünknek, ha a száraz növényzetben megpillantunk egy-egy hófehéren virágzó murokszigetet. A murok (Daucus carota) az ernyősvirágúak közé tartozik, virágait egészen őszig megfigyelhetjük. Vastag karógyökerei mélyen a talajba hatolnak, levelének jellegzetes illata pedig ismerős lehet a veteményesből, ugyanis a sárgarépa a murok termesztésbe vont nemesített változata. Fehér virágzatát ernyőkbe rendeződött apró virágok alkotják csak a közepén nyílik egy sötétebb bordó virág. Már csak ezért az apró kis kakukktojás miatt is érdemes megvizsgálni közelebbről ezt a gyakori, hétköznapi növényt.

 A murok virága bimbós állapotban egy összecsukott esernyőhöz hasonlít, majd ahogy kitárul, először egy fehér abrosszal terített asztalhoz…

 

„fűben, fák alatt megterített asztal,
hol nincs első és nincs utolsó vendég,”

 …tovább bontakozva pedig egy fehér ernyőhöz, amely alatt oltalmat találhat minden odamenekülő kis rovar.

 

Oltalmad alá futunk…

 Oltalmad alá futunk, Istennek szent Szülője, könyörgésünket meg ne vesd szükségünk idején. Hanem oltalmazz meg minket minden veszedelemtől, ó dicsőséges és áldott Szűz. Mi asszonyunk, mi közbenjárónk, mi szószólónk, engeszteld meg nekünk szent Fiadat, ajánlj minket szent Fiadnak, mutass be minket szent Fiadnak. Amen.

 Felhasznált irodalom:

Katolikus lexikon

Pilinszky János. Egyenes labirintus

A bejegyzés trackback címe:

https://teremtesismerete.blog.hu/api/trackback/id/tr1514990018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása