A teremtés ismerete

Sarlós Boldogasszony égi aratói

2019. július 02. - Lasius

Sarlós Boldogasszony napján Mária Erzsébetnél történő látogatását (vizitációját) ünnepeljük, amikor is Erzsébet így köszöntötte az őt meglátogató áldott állapotban lévő rokonát:

Áldott vagy te az asszonyok között és áldott a te méhednek gyümölcse!

 

MS Mester: Mária látogatása Erzsébetnél
(Forrás:
Wikimedia Commons  -PD)

A mai nap a Sarlós Boldogasszony elnevezést az ünnep időpontja miatt kapta, mert ebben az időszakban veszi kezdetét az aratás (Június 29-e Péter és Pál apostolok ünnepe a másik aratáshoz kötődő egyházi ünnep). De az időpont egyezésén kívül találhatunk tartalmi kapcsolatot is az ünnep jelentése és a gabona aratása között.

Mária méhének gyümölcse (termése) Jézus, aki a búzából készült kenyeret nevezi az Ő testének. A középkori Kalászos Mária ábrázolások is erre a gondolatra épülnek, melyeken Mária kalászokkal díszített ruhában jelenik meg. Mária, mint búzát termő föld, adta nekünk az Élet Kenyerét. A most kezdődő aratáson tehát többek között azt a búzát is betakarítják, amelyből később a templomokban bemutatott ostya készül.

Sarlósfecskék
(Fotó:Wikimedia Commons – Tomasz Kuran -CC -BY-SA-3.0)

A nagyvárosok lakóinak is felhívhatja figyelmét az aratásra a városi épületek között cikázó sarlósfecskék csapatai. A magas épületeken, paneltelepeken fészkelő madarak nevüket a szárnyuk alakjáról kapták, amelyek egy régi aratóeszközre, a sarlóra emlékeztetnek. A fecske megnevezés viszont megtévesztő, mert nem rokonai az országban élő többi három fecskefajnak, csak testméretükben, testfelépítésükben hasonlítanak a fecskékhez. Abban viszont megegyeznek, hogy ők is nagy szerepet játszanak a szúnyoggyérítésben, mert fiókáik gondozása során rengeteg repülő rovart learatnak az égi mezőkről, fáradhatatlanul. A tojások költésén kívül le sem szállnak soha, életük nagy részét a levegőben töltik.

Az aratáson túl emlékeztessenek tehát ezek a dolgos kis madarak bennünket Szűz Mária gondoskodó szeretetére, és arra, hogy kitartó munkás életünk méltó gyümölcsöt terem!

 

Felhasznált irodalom:

Jutta Seibert: A keresztény művészet  lexikona

 

A bejegyzés trackback címe:

https://teremtesismerete.blog.hu/api/trackback/id/tr314922508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2019.07.04. 12:15:21

Érdekes, hogy hozzánk Szent Györggyel jönnek és aug. 20-szal mennek amióta az eszemet tudom.

Lasius 2019.07.04. 13:01:26

@gigabursch: Kedves gigabursch! Én is úgy tudom, hogy a sarlósfecskék áprilistól augusztusig tartózkodnak nálunk. :)
süti beállítások módosítása