A teremtés ismerete

Üdvözlégy, Szent Kereszt!

2019. szeptember 14. - Lasius

A Szent Kereszt felmagasztalásának napján az egyház a kereszténység legfontosabb jelére, Krisztus keresztfájára irányítja figyelmünket. A kora keresztényeknek még nem a kereszt volt a legelterjedtebb jelképe. Nagy Konstantin császár sorsdöntő Milvius hídi ütközete során a Krisztus szó görög kezdőbetűit, az X és P betűket festette katonái pajzsára ("E jelben győzni fogsz!"), és ez a Krisztus-monogram kapcsolódott össze az áthúzott szárú P betű formájában a kereszt jelével.


Krisztus-monogram
(Fotó:Wikimedia Commons - PD)

Konstantin anyja, Ilona császárnő a legenda szerint Jeruzsálembe ment és felkutatta az eredeti keresztfát, amely a keresztény világ egyik legfontosabb ereklyéjévé vált. Ahogy a mai ünnep neve is mutatja, a keresztfa - mely az ókori világban egy megalázó halálbüntetési eszköz volt - Krisztus halál feletti győzelmének jelképévé vált. Magyarországon is számos templomot szenteltek a Szent Kereszt tiszteletére.

A mai szentmise olvasmányában a kereszt ószövetségi előképéről hallhatunk, arról a rézkígyóról, amelyet Mózes állíttatott az Úr parancsára, hogy megszabadítsa az ellene fellázadt zsidókat a rájuk támadó kígyók halálos marásától:

Csináltass egy rézkígyót és tűzd ki jelül egy fára. Akit marás ért és rátekint, az életben marad.

(Szám. 21.8)

Az evangéliumban pedig maga Jézus mondja, hogy ahogy a rézkígyót felemelték a pusztában, úgy fogják az Emberfiát is felemelni, hogy elhozza számunka az örök életet. (vö. Jn. 3.14)

Ha figyelmesen szemléljük a teremtett világot, számos helyen felfedezhetjük a kereszt jelét:

Augusztusi, szeptemberi estéken alkonyat után gyakran megfigyelhetjük a koronás keresztespókot kifeszített hálójának közepén, amint zsákmányára várakozik. Nevét a testén látható, keresztre emlékeztető foltról kapta. A keresztespók az egyik legnagyobb hazai pókfajunk.


Koronás keresztespók
(Fotó: Krzysztof Niewolny – Pixabay)

Szeptemberben kelnek ki bábjaikból a nagy szikibagolylepke imágói is. Éjszakai életmódot élnek, megfigyelésükhöz nagy szerencse vagy szaktudás szükséges, mert hazánkban igen ritka, fokozottan védett lepkefaj. A szikibagoly a természet őszi sárgásbarna árnyalatait viseli a szárnyán, felső részén pedig egy világosabb pajzs alakú folt található, benne kereszttel.


Nagy szikibagolylepke
(Forrás:Wikimedia Commons – Gavrilo71 (Zoran Gavrilovic) -CC BY-SA 4.0)

A növényvilág több képviselője is magán viseli a kereszt alakot. A keresztesvirágúak családja nevét a négy, egymásra merőleges szirmáról kapta. Ebbe a fajgazdag növénycsaládba tartozik több, a kertekben is megtalálható zöldségféle, például a káposzta és a rukkola is. Dísznövények között pedig a kerti viola illatos virágaiban lelhetjük fel a megváltás jelét.


Viola virága
(Fotó: Dimitris Vetsikas – Pixabay)

Az őszi éjszakai égbolton is látható Hattyú csillagkép legfényesebb csillagai is kereszt alakot formáznak. A csillagkép nevét egy kiterjesztett szárnyú hattyúról kapta, amely a görög mitológiában e madárrá változott Orfeuszt jeleníti meg. A konstelláció másik elnevezése Északi Kereszt.


Hattyú csillagkép
(Forrás:Wikimedia Commons -Till Credner -CC BY-SA 3.0)

Keressük a kereszt jelét a természetben!

 

Irodalom:

Jutta Seibert: A keresztény művészet lexikona

https://igenaptar.katolikus.hu/nap/index.php?holnap=2019-09-14

 

A bejegyzés trackback címe:

https://teremtesismerete.blog.hu/api/trackback/id/tr815092284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Advocatus Diaboli 2019.09.16. 06:40:12

A 21. században ilyen dajkamesét, hogy teremtés, még elhisz valaki? Na neee!

body_andras 2019.09.16. 17:43:54

"Keressük a kereszt jelét a természetben!" Nem kell messzire menni, ott van minden erdei túraösvényen, fatörzsekre festve.

dedoca eder 2019.09.17. 15:30:38

@Advocatus Diaboli: ha te nem hiszel benne, miért nyitottad meg a cikket és miért vetted a fáradtságot, hogy még kommentelj is? mindent a világon kommentelsz amivel nem értesz egyet? tényleg ennyire unatkozol? olvass metálos cikkeket vagy fűnyírósat, ha az neked jobban bejön...:)
süti beállítások módosítása