A teremtés ismerete

Nagyboldogasszony - Uram, jobbodon áll a királynő, arannyal átszőtt ruhában!

2019. augusztus 14. - Lasius

Nagyboldogasszony napja a legnagyobb Mária ünnepek közé tartozik. Szűz Mária menybevételére emlékezünk ezen a napon, vagyis arra, hogy Mária földi élete végén testével és lelkével együtt felvétetett a mennybe. Bár az ünnep már évszázadok óta jelen volt a katolikus hagyományban, Mária mennybevételét dogmaként csak 1950-ben hirdette ki XII. Piusz pápa. 

Mária megdicsőülésének egyik ábrázolásmódja szerint az apostolok a Szűz üres szarkofágja mellett állnak és a mennyekbe emelkedett Máriára tekintenek. Az üres szarkofágban pedig virágok nyílnak, leginkább liliom és rózsa. Mária szarkofágjából nyíló virágok a Szűz földi tisztaságra utalnak, valamint arra, hogy teste halála után sem lett az enyészeté, hanem a mennyekbe került, tehát az illatos virágok megjelenése testének romolhatatlanságát fejezi ki.

A megdicsőült Mária kivirágzott szarkofágja
(Raffaello: Oddi oltárkép, Forrás:
Wikimedia Commons - PD)

A népi hagyományban is fontos szerepet kaptak a virágok ezen az ünnepen. Bálint Sándor Ünnepi kalendáriuma szerint virágokat - például csombormentát (Mentha pulegium), és ökörfarkkórót (Verbascum) - szenteltek Nagyboldogasszony napján az ország egyes részein. Augusztusban is tartó virágzásuk mellett, gyógynövény szerepük is alkalmassá tette az említett növényeket arra, hogy bekerüljenek a „nagyboldogasszonyi füvek”' közé.

Az ökörfarkkóró (Verbascum) magyar elnevezése nem éppen a mai ünnep méltóságát emeli, de megjelenése annál inkább. Talán szebben hangzik számunkra a növény másik neve a királygyertya. Több fajuk is viszonylag gyakori nálunk: molyhos ökörfarkkóró (V. thapsus), dúsvirágú ökörfarkkóró (V. densiflorum), szöszös ökörfarkkóró (V. phlomoides). Utóbbival akár utak mentén, vasúti töltések mellett is találkozhatunk. Az említett ökörfarkkórók megjelenésükben igen hasonlóak, magasra nőnek, méltóságteljes növények, akár két méteres nagyságot is elérhetnek, gyönyörű sárga virágaik pedig magas füzért alkotnak.

Uram, jobbodon áll a királynő, arannyal átszőtt ruhában!
(Az ünnep szentmiséjének válaszos zsoltára)
(Forrás: Pixabay – melaineuebelhart képe)

A felsorolt fajok kétnyári növények, első évben kialakuló alacsony tőlevélrózsáik szerényen meghúzódnak a talaj közelében, majd második éveben hozott aranysárga virágzatával a mennyekig emelkednek.

„Letaszította trónjukról a hatalmasokat, az alázatosakat pedig fölemelte. - Deposuit potentes de sede et exaltavit humiles.” (Magnificat, Lukács 1,52)

" ...az alázatosakat pedig fölemelte "
(Forrás: Pixabay – Cody0819 képe)

 

Felhasznált irodalom:

Katolikus lexikon

Bálint Sándor: Ünnepi kalendárium

https://igenaptar.katolikus.hu/nap/index.php?holnap=2019-08-15#zsoltar

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://teremtesismerete.blog.hu/api/trackback/id/tr3015008940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.