A teremtés ismerete

Légy ápolt, mint egy büdöske!

2019. július 07. - Lasius

Ha szétnézünk ilyenkor júliusban a virágoskertekben, már láthatjuk virítani a büdöskéket, amelyek egészen késő őszig ontják a virágaikat. A büdöske, vagy másik (szebb) nevén bársonyvirág a vidéki virágoskertek ágyásaink kedvelt dísznövénye. Két faja terjed el leginkább a kertjeinkben: a kisvirágú bársonyvirág (Tagates patula), és a nagy virágú bársonyvirág (Tagates erecta). Utóbbi valamivel magasabbra nő, és nagyobb méretű virágokat fejleszt. A növény Közép- és Dél-Amerikából került kertjeinkbe a 16. század folyamán. A fészkesvirágzatúak közé tartozik, virágjainak színe sárgás, bordós árnyalatokban pompázik. A büdöske elnevezést a növény erős, jellegzetes illatáról kapta. Nem igényel különösebb szakértelmet a termesztése, ezért válhatott Európába kerülése után rövid időn belül széles körben elterjedté.

Kisvirágú bársonyvirág

(Fotó: Pixabay)

Érdekesnek tűnhet, hogy egy 16. században élt szerző, Pécsi Lukács éppen a kellemetlen szagúnak tartott büdöskét nevezi művében az ápolt test és ruházat jelképének. Az keresztény szüzeknek tisztességes koszorúja című munkája 1591-ben jelent meg Nagyszombaton, alapját a német Lucas Martini erkölcsbotanikai műve jelentette. Húsz koszorúkötésre alkalmas növényt nevez meg benne, és párosít melléjük egy-egy erényt. A büdöskét borsoló szekfű néven találhatjuk meg Pécsi munkájában. Ha azt gondoljuk, hogy azért vált az ápoltság jelképévé, mert akkoriban kellemesnek gondolták az illatát, tévedünk, többek között a büdössége is szerepet játszott abban, hogy bekerült a keresztény szüzeknek való koszorúvirágok sorába. De nézzük, milyen tulajdonságai teszik e növényt az említett erény jelképévé:

Virágjának színe, tapintása olyan, mint egy sárga bársony, amin a legkisebb folt is meglátszana. - A jó keresztény szüzeknek ügyelniük kell mindig arra, hogy ápoltak legyenek, tiszta, mosott ruhában járjanak.

Akkor mutatja meg legjobban a szépségét, mikor szirmait teljesen kibontja. - Az ifjú korban (virága teljében) lévőknek különösen fontos a tisztességes magaviselet.

Az ember szemét leginkább a szép színű virágok vonzzák oda, ezen az erőteljesen zöldellő növényen. – A felékesített szüzek „előmenetelt találnak az világ fiai előtt”!

Nem való a teljes virágzata a koszorúba, mert olyan nagy, hogy elcsúfítani, csak egy, vagy három szirmát illik belekötni. – Nem illik minden ékesítő dolgot magunkra aggatni, amink van, csak néhányat.

És végül a növény kellemetlen szaga emlékeztesse az ápolt keresztény szüzeket arra, hogy Isten teremtményeiként romlandó testet kaptak, amely a halállal visszatér a föld porába, ezért ne legyenek túl kevélyek.

…miképpen ez fű, bár oly szép legyen is, hogy szebb ő nálánál ne találtatnék, mégis az ő szára, levele, és virága oly büdös, hogy semmiképpen el nem titkolhassa: nem különben azt akarja az Isten, hogy az szép leányzók mindenkor vissza, és hátra nézzenek, honnan származván lettek ők és kicsodák, nem egyéb, hanem földi üvegek, és minden rothadásra meg töltött edények, azért oltalmazzák magukat az kevélységtől.

Láthatjuk tehát, mennyi jó erkölcsöt jelentő tulajdonsága van ennek a növénynek, de azért ne zavartassuk magunkat, ha büdöskeágyások kapálása közben nem túl ápolt és tiszta a megjelenésünk.

 

Felhasznált irodalom:

 https://kertlap.hu/barsonyvirag/

Pécsi Lukács: Az keresztyen szvzeknec tisteseges koszoroia melyben minden ü ioszagos erkölchöc az közönseges viragoc altal ki ielentetnec es kepestetnec. Nagyszombat (1591)

A bejegyzés trackback címe:

https://teremtesismerete.blog.hu/api/trackback/id/tr6014929876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kéki béla 2019.07.08. 11:54:56

Légy büdös, mint egy ápoltka!
süti beállítások módosítása