A teremtés ismerete

Törpe sárkányok Szent György legelőin

2019. április 23. - Lasius

Április 24-e Szent György napja. Idén a húsvét közelsége miatt háttérbe szorul a vértanú szent ünnepe, de a napjához kapcsolódó szokás, miszerint ekkor kell kihajtani az állatokat a legelőre, nem maradhat el, mert húsvét ide vagy oda, jószágaink már alig várják, hogy dús füvű réteken lehessenek, zárt istállók helyett.

Szent György állandó jelzője, a „sárkányölő”, egy legendára vezethető vissza, amelyben Silena város lakosságát megmenti egy sárkány terrorjától:

 A kappadókiai származású György vitéz elvetődött egyszer Libya provincia Silena nevű városába. A város mellett volt egy tenger nagy tó, abban lakott egy dögletes sárkány. Gyakran megfutamította a népet, mely fegyvert ragadott ellene, és a város falaira felhágva leheletével mindenkit megmérgezett. Hogy haragját csillapítsák, a polgárok kénytelen-kelletlen két juhot adtak neki naponta, különben a város falaira rontott, és úgy megfertőzte a levegőt, hogy nagyon sokan belehaltak. Amikor a juhok már fogytán voltak, és többet szerezni sem tudtak, úgy határoztak, hogy a juhok mellé egy-egy embert adnak. (Jacobus de Voragine: Legenda Aurea)

A történet folytatásában a sorsolás végül a város királyának egyetlen lányára esett, de a bátor György szembeszállt a sárkánnyal, és megmentette a lányt és a várost, azzal a feltétellel, hogy a lakói mind megkeresztelkednek.

Szerencsére ma már nem kell attól tartani, hogy a legelőre kihajtott állatokat felfalja egy dögletes sárkány, de hírmondói azért maradtak a félelmetes fenevadnak. Ha a településünk határában tenger nagy tó helyett található kisebb vízállás, előfordulhat, hogy élnek benne törpe sárkányforma állatok, azaz gőték.

Vízóraaknából mentett dunai tarajosgőte

Hazánkban a két legelterjedtebb gőtefaj a dunai tarajosgőte, és a pettyes gőte. Mindketten a farkos kétéltűek közé tartoznak. A pettyes gőte kisméretű 10 centiméter körüli állatka. Tavasszal bújnak elő téli rejtekükből, és szaporodásukhoz szükséges vizes élőhelyet keresnek maguknak. A nászidőszakban a hímek díszesebbek a nőstényeknél, barnászöld testüket nevüknek megfelelően fekete pettyek díszítik, amelyek háttarajukon is megfigyelhetőek. Farokvitorlájukon kékes sáv húzódik végig, hasukon pedig narancssárga foltok vannak. A nőstények testéről hiányoznak a pettyek, és háttarajjal sem rendelkeznek, farokvitorlájuk kisebb, de a nőstények hasán is találhatóak narancssárga foltok. A szaporodás után általában visszatérnek a szárazföldre, ahol inkább éjszaka aktívabbak. A dunai tarajosgőte valamivel nagyobb testű pettyes rokonától, sötétebb barna testét fekete foltok borítják. A nászidőszakban a hímek háttaraja rojtozott, farokvitorláján világos sáv található. A szaporodásuknak helyt adó víz mélységétől, kiterjedésétől függően hosszabb ideig is a vízben maradhatnak.

Gőtelelőhely

Magyarországon minden kétéltűfaj védett. A gőtékre a szaporodásukhoz szükséges vizes területek csökkenése jelenti a legnagyobb veszélyt. Idén sajnos a száraz tavaszi időjárás miatt kevesebb vízzel borított terület áll rendelkezésükre.

Ha nem vagyunk olyan szerencsések, hogy gőtéket figyeljünk meg, akkor se csüggedjünk, láthatunk más mini sárkányt is. A fürge gyíkok is rég előbújtak már telelőhelyükről, Szent György napi sétánk során biztos találkozunk velük. Fűben való mozgolódásuk elárulja jelenlétüket, ha észleljük őket, talán megengedik, hogy készítsünk róluk egy fotót.

 

Felhasznált irodalom:

Jacobus de Voragine: Legenda Aurea
http://mek.niif.hu/04600/04626/html/index.htm

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (2019) Magyarország kétéltűi és hüllői: Pettyes gőte http://www.mme.hu/keteltuek-es-hullok/pettyes-gote
Letöltés dátuma 2019-04-23

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (2019) Magyarország kétéltűi és hüllői: Dunai tarajosgőte http://www.mme.hu/keteltuek-es-hullok/dunai-tarajosgote
Letöltés dátuma 2019-04-23

 

A bejegyzés trackback címe:

https://teremtesismerete.blog.hu/api/trackback/id/tr2614781510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.